Syftet med den nya visselblåsarlagen är att göra det säkrare, tryggare och enklare att rapportera missförhållanden i verksamheter. Dagens visselblåsarlag är inriktad på att ge skydd mot repressalier för den som lyfter missförhållanden. Den nya lagen går längre genom att ställa krav på tillhandahållande av kanaler som gör att den som sitter inne med information lättare ska kunna visselblåsa.
Det gäller både interna rapporteringskanaler i företag och i offentliga verksamheter samt externa rapporteringskanaler som myndigheter ska tillhandahålla inom olika verksamhetsområden. Uppgifter om visselblåsares identitet ska omfattas av den starkaste formen av sekretess. Det betyder att de inte får lämnas ut under några omständigheter.
Vad innebär den nya lagen mer konkret för vår verksamhet?
De interna kanalerna innebär att alla verksamheter som har minst 50 anställda ska införa särskilda visselblåsarfunktioner för att underlätta att lyfta missförhållanden. Det ska finnas tydliga rutiner för att ta emot, följa upp och återkoppla rapporter om missförhållanden.
Kraven på att införa sådana funktioner eller rapporteringskanaler föreslås införas stegvis.
Steg 1 – Alla arbetsgivare med minst 250 anställda och alla offentliga arbetsgivare med 50-249 anställda ska ha en visselblåsarfunktion i enlighet med lagen den 17 juli 2022.
Steg 2 - Alla privata arbetsgivare med 50-249 anställda ska ha en visselblåsarfunktion på plats den 17 december 2023.
"Det ska finnas tydliga rutiner för att ta emot, följa upp och återkoppla rapporter om missförhållanden”
Vad behöver min verksamhet göra nu?
Verksamheten behöver säkerställa nya processer och en visselblåsarfunktion, uppdatera styrdokument och ta fram en visselblåsarpolicy. Det krävs en konsekvensbedömning av personuppgiftshanteringen samt framtagning av manualer, informationstexter och annat material. Vid behov kan ett systemstöd upphandlas. Processen ska förankras med facket när det är relevant, och det är viktigt att tydligt definiera hur inkomna ärenden bedöms och hanteras. Slutligen ska allt kommuniceras och samtliga medarbetare utbildas i lagstiftningen och de nya rutinerna.
Vi på do-be consulting har såväl relevant kompetens som lång erfarenhet av att driva regulatoriska projekt ur ett verksamhetsperspektiv och vi kan stödja er i ovan arbete för efterlevnad.
Kontakta oss gärna för en dialog kring hur vi kan hjälpa din organisation!
Visselblåsning innebär att en person, oftast en anställd eller annan nyckelperson, slår larm om missförhållanden eller oegentligheter Visselblåsning kan ske både internt inom organisationen och till en myndighet eller massmedia